torsdag, december 31, 2015

 

Ett år med skratt, oro och tårar

Det är dags att summera årets som gått. 2015 var precis som resten av livet ett år fyllt av glädje och sorg, medgångar och motgångar på olika plan. Redan under slutet av förra året stod det klart att min älskade systerson Roger inte längre skulle klara sin kamp mot cancern. Eftersom jag själv är sladdbarn i min syskonskara blev vi tidigt som två bröder. När man för några år sedan hittade en cancer bakom ett öra stod förhoppningarna till sjukvården som gjort stora framsteg inom just cancerområdet. Men strålbehandlingar och medicinering hjälpte bara för stunden och nya tumörer dök upp. I mars gav Roger upp kampen efter en lång och tapper strid. Jag saknar honom oerhört mycket och tänker ofta på vad han skulle säga i olika situationer. På något sätt finns han alltid med mig. Det är nog ändå det som påverkat mitt liv mest under 2015.

En kort tid före Rogers bortgång fick jag själv besked om att jag hade höga PSA-värden och därmed risk för prostatacancer. Det var en oerhört jobbig tid att invänta fortsatta prover och nya besked. Till sist fick jag beskedet att det inte var cancer men den oro jag kände har också format min tillvaro under året som gått. Utan ett fantastiskt stöd från min fru Birgitta och andra vänner hade det varit ännu värre. Beskedet om Rogers obotliga cancer och hans bortgång färgade förstås mina reaktioner när osäkerheten och ångesten var som störst. Samtidigt tänker jag på hur många andra som lever med denna oro, det handlar både om dem som utreds för cancer men även de anhöriga runt omkring vars tillvaro vacklar. För min del har den oro och dödsångest som jag kände i våras förbytts till framtidstro och livsglädje även om det tog mycket kraft.

Bilderna av det döda flyktingbarnet Alan Kurdi vid Medelhavet för evigt etsat sig fast på mångas näthinnor. Bilderna skakade om en hel värld och gav den största flyktingkatastrofen i modern tid ett ansikte. Devisen att en bild säger mer än tusen ord stämde verkligen. Att 60 miljoner människor var på flykt hade många svårt att ta till sig men bilderna på Alan rörde våra hjärtan och fick fler att inse vad som höll på att hända. Hur flyktingsituationen globalt ska lösas är en av år 2016 års stora utmaningar. En sak är dock säker - vi gör det bara genom en genuin medkänsla och omtanke. Hur kan stängda gränser vara lösningen på problemet?

Som ni alla säkert förstår av rubriken på det här blogginlägget handlade det här om oro, tårar och motgångar. Till det kan förstås ÅFF:s, inte oväntade men ändå trista, degradering till superettan i fotboll läggas men det är självklart inte jämförbart i dignitet. Nu väntar i vart fall ett tufft år för mina hjältar.

Blir det inget ljust och glatt undrar säkert ni som orkat läsa så här långt? På det politiska planet gläds jag framför allt över att depåerna för fritidshjälpmedel för barn och ungdomar mer flerfunktionsnedsättningar blev verklighet. Jag har under flera år enträget drivit frågan men mötts av motstånd. Varför skulle just dessa ungdomar förnekas möjligheten till en givande fritid? I Kalmar har dessutom ett särskilt Lekotek öppnats där jag som privatperson tillsammans med frun Birgitta och Jan-Ingemar Lundström startat en insamling. I november invigdes Lekoteket. Det var en stor dag. Däremot kan man bara konstatera att det är ett fattigdomsbevis att det ska krävas insamlingar för att få till stånd en sådan verksamhet för våra mest utsatta barn och ungdomar. Detta ansvar borde det offentliga ta (kan även läsas som en självkritik). Jag tänker fortsätta arbetet för att stötta de mest utsatta barnen och ungdomarna även under 2016. Ta det som ett nyårslöfte!

Mitt arbete för bättre psykisk hälsa har fortsatt. Här har jag träffat många eldsjälar inom brukarorganisationer och intresseföreningar. Organisationer som Brobyggarna och Hjärnkoll gör ett jättejobb för att slå hål på myter om psykisk ohälsa. Dessutom tillför de oerhört mycket kunskap i mitt politiska arbete. Överhuvudtaget finns det mycket att vara tacksam över inom hälso- och sjukvården. Engagerade och kunniga medarbetare inom landstinget gör att verksamheten utvecklas. Tack för allt ert arbete och för att jag får ta del av er kunskap vid de verksamhetsbesök och de praodagar jag genomför ute i olika verksamheter.

Det blir förstås mycket politik i mitt liv eftersom jag har det som mitt yrke som oppositionslandstingsråd. Min avkoppling från det är att se på idrott, körsång och egen träning. Under årets har jag därför tagit upp mitt handbollsintresse igen. Jag inser dock att min egna aktiva karriär för länge sedan är över. Nu nöjer jag mig med styrelsearbete och speakerjobb för KFUM Kalmar HK. Det ideella arbete som läggs ner i vårt föreningsliv är ovärderligt och framför allt handlar det om våra ungdomsledare som formar framtidens vuxna. Jag minns själv mina egna ungdomsledare i olika föreningar. De var människor man såg upp till och försökte efterlikna. Ett stort tack inte bara till ungdomsledarna i KFUM Kalmar HK utan inom alla föreningar. Ni behövs mer än någonsin just nu i dessa tider när många unga känner en stor vilsenhet. Körsången tog jag upp 2007 i kören Vox Communis som leds av frun, svårt att komma undan med andra ord ;-) Att få komma loss och sjunga under till exempel ett intensivt budgetarbete är verkligen frigörande. Om ni inte testat att sjunga i kör med ibland 80 personer så gör det. Känslan är obeskrivlig och kamratskapen fantastisk. Årets julkonsert var en riktig höjdpunkt. 2014 fick vi sjunga med Sofia Källgren och i år var det Gladys del Pilar och Py Bäckmans tur.

Till sist vill jag tacka alla mina vänner som jag har glädjen att ha omkring mig varje dag. En del av er har jag fått fördelen att möta under året andra har givit sig iväg på nya äventyr och finns inte längre fysiskt nära. Många av er hjälpte mig när jag hade det som tuffast i våras. Det har blivit många fikor, luncher m m. Ni har alltid funnits där. Tack! Självklart är det ändå min älskade Rödstrumpa som fått dra det tyngsta lasset. Det är hon som har fått lyssna på mitt gnäll. Det är hon som muntrat upp mig när oron varit som störst. Älskar dig!

Nu säger vi farväl till 2015 och välkommen till 2016. Hoppas du blir ett ljust år. Hoppas du blir ett år fyllt av värme och omtanke :-)

Etiketter: , , , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]