onsdag, november 18, 2015

 

SD:s syn på kulturen motarbetar demokrati och yttrandefrihet

Denna debattartikel är införd i dagens Barometern-OT som en slutreplik till Bo Karlsson och Claus Zaar (SD) om partiets kulturpolitik.

Sverigedemokraterna förstår uppenbarligen inte vad kultur är. Att Sverigedemokraterna är emot mångfald, utveckling och öppenhet i samhället har länge varit uppenbart. Partiet föredrar istället trångsynthet och isolering. Det gäller även kulturområdet. För mig är tillgång till fri kultur i många former en grundpelare i demokrati och yttrandefrihet och därför värd att stå upp för. Kulturen kan inte bara värnas och bevaras utan är till sin natur växande och utvecklande. Den gynnar inte bara samhället utan även oss som människor. Därför kan man inte på det sätt som Sverigedemokraterna gör beslagta kulturbegreppet. När man pekar ut vissa kulturinstitutioner som rumsrena och andra som inte ställs allt på sin spets. De kulturinstitutioner som skulle få stöd verkar alltså inte enligt SD för mångfald. Jag undrar vad t ex Kalmar läns Musikstiftelse och Kalmar läns Museum säger om det. Det är ju i högsta grad en öppen kultur som de sysslar med.

Det mest avslöjande är ändå när Karlsson och Zaar ber läsarna om ursäkt för att man i SD:s budgetförslag uteslutit den öländska kulturen från existensberättigande i Kalmar län. Där framgår att enbart det småländska kulturarvet ska värnas. Den geografiska isoleringen ger gränsdragningsproblem. Man kan ju undra om östgötar, värmlänningar eller skåningar har en framtid i Sverigedemokraternas Kalmar län.

Vi har genom historien sett många olika samhällssystem som försökt begränsa demokrati och yttrandefrihet. Viktiga delar av dessa begränsningar har bestått i att enstaka partier eller personer tagit kontroll över media och kultur. Vad som får sägas och gestaltas avgörs då av en snäv krets personer. Den utvecklingen vill inte jag ha i det svenska samhället. Därför tar jag tydligt avstånd från Sverigedemokraternas kulturpolitik.

Pierre Edström
Oppositionslandstingsråd

Folkpartiet liberalerna

Etiketter: , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]