fredag, augusti 14, 2015

 

Holm har rätt - mer förebyggande åtgärder i skolan för att hindra psykisk ohälsa

Under två dagar har Barometern-OT skrivit om satsningen på det självmordsförebyggande arbetet i Landstinget i Kalmar län. Förslaget kommer ursprungligen från Landstingsalliansen och Folkpartiet.
Det är glädjande att landstinget nu tar ett större grepp om frågan. Precis som överläkare Herman Holm säger behövs ett brett arbete från många håll i samhället och inte bara från vården och psykiatrin. Att fler lär sig upptäcka signaler från människor med självmordstankar är ett led i det arbetet. Det här har jag arbetat för länge och det är glädjande att förslaget nu blir verklighet.

Samtidigt är jag starkt kritisk till landstingets politiska vänstermajoritet som så sent som i juni ville avslå en motion från Folkpartiet om att landstinget ska verka för ökade informationsinsatser om psykisk ohälsa ute på länets skolor. Detta skulle ske genom den nystartade barn- och ungdomshälsan. Förslaget går helt i linje med det som Herman Holm efterlyser, nämligen tidiga insatser i bred samverkan.

Herman Holms analys är helt rätt. Det behövs tidiga insatser redan i skolan. Den psykiska ohälsan växer och tidiga insatser bland barn och ungdomar är viktiga för att kunna vända utvecklingen. Det är anmärkningsvärt att vänstermajoriteten i landstinget inte kom fram till samma slutsats. Vänstermajoritetens ovilja att informera på länets skolor gör att en oerhört viktig pusselbit saknas i arbetet för att förbättra den psykiska hälsan bland barn och ungdomar. Det är bara att beklaga.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]