söndag, april 12, 2015

 

Vilka sjukhus drabbas av majoritetens neddragningar?

Landstinget presenterade nyligen årsredovisningen för 2014. Det är en vacker berättelse om vad som varit och ett bokslut över ett fantastiskt år som passerat. Särskilt om man ska tro den socialdemokratiskt ledda majoriteten. Men årsredovisningen skapar också onekligen ett antal frågetecken. Länets tre sjukhus ligger under Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (våra tre sjukhus samt Diagnostiskt Centrum) som drog över budget med 77 miljoner. Vi har tidigare sett formuleringar om att förvaltningen ska få bukt med underskottet genom ”Justering av vårdplatser och personaltäthet i förhållande till riket”. I årsredovisningen läser vi nu en skapare formulering som ger anledning till eftertanke. Där står att man ska nå ekonomisk balans genom bland annat ”reducering av antalet vårdplatser i länet”. Man får läsa rätt noga och länge, men till slut står det där i klartext. Ordet justering från tidigare är alltså ersatt av reducering. Med det följer några frågor som länets invånare förtjänar att få svar på.

På vilka sjukhus tänker majoriteten dra ner på antalet vårdplatser – gäller osthyvelprincipen eller kommer ett enskilt sjukhus drabbas hårdare? Blir det torsåsborna, oskarshamnsborna eller västerviksborna som måste åka längre för att få vård? Vilka kliniker kommer i gengäld drabbas av överbeläggningar? Vilka patientkategorier tvingas vänta längre på vård – de som behöver cancerbehandling, kirurgi eller är det våra mest sköra äldre som kommer att drabbas?

År efter år har vi krävt besked från majoriteten om hur de ska få rätsida på landstingets ekonomi utan att få några svar. Inför varje budget har vi lagt egna förslag som röstats ner. Nu har de rödgrönas misskötsel av ekonomin gått så långt att det riskerar att drabba patientsäkerheten och tillgängligheten. Vi kommer fortsätta att jaga den rödgröna majoriteten på besked: På vilka sjukhus tänker ni minska antalet vårdplatser och vilka typer av vårdplatser handlar det om?

Etiketter: ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]