måndag, april 20, 2015

 

Folkpartiet behöver förnya sin politik

I lördags höll Folkpartiet liberalerna i Kalmar län årsmöte i Västervik. Huvudattraktionen var TV 4:s politiske expertkommentator, Marcus Oscarsson. Marcus, som är uppvuxen i Virserum, gav en analys av förra årets val men försökte också se in i framtiden. Frågorna till honom var många allt från den omdiskuterade decemberöverenskommelsen till partiledarfrågan. Det är oerhört nyttigt att få en betraktelse från någon utanför organisationen. Det egna navelskåderiet har annars en stor förmåga att bli enarådande. Valet 2014 var Folkpartiets näst sämsta någonsin på riksnivå och självklart finns det stor anledning till självkritik. Att det är fel på väljarna är en analys som knappast är hållbar. Här gäller självrannsakan. att drömma sig tillbaka till 1911 när vi hade 40,2 % av väljarna är ohållbart, däremot finns det fortfarande mycket att lära av det arbete som bedrevs av t ex Bertil Ohlin under 50-talet om dessa anpassa till en ny tid.

Personligen hade jag nog klarat lite tuffare sanningar än de Marcus levererade. Skillnaden mellan resultat i EU-val och riksdagsval är allmänt kända och är till stor del personorienterade. Likaså är det även min mening att Folkpartiet blivit ett enfrågeparti där skolan och utbildning dominerar. På senare tid har anrättningen kryddats med försvarsfrågor men i mina ögon är det inte tillräckligt. Vi behöver bli ett bredare parti och återta vår socialliberala profil. Oscarssons konstaterande att Folkpartiet rört sig åt höger slog knappast ner som en bomb för mig.

I framtiden har vi en möjlighet att stärka den socialliberala profilen genom att återta initiativet inom sjukvård, omsorg och andra frågor inom det sociala välfärdsområdet. Det förnyelsearbete som påbörjats centralt måste fortsätta på alla plan - riks, landsting och kommuner. Den senaste tiden opinionssiffror är förstås oroande men främst handlar det om att vi driver en politik som vi kan stå för som socialliberaler. Den tid vi har framför oss i opposition måste därför i större utsträckning innebära en profilering och tydliggörande av vår egen politik. Alliansarbetet på riksplanet ska självklart fortsätta för att vi ska kunna utgöra ett regeringsalternativ men det kan inte vara prioritet nummer ett.

Marcus Oscarsson ansåg också att partiledarfrågan får allt för stor uppmärksamhet. Han menade att den förda politiken avgör om man når framgång eller ej. Min åsikt är ändå att detta mycket tydligt hänger ihop och har ett samband. Partiledarfrågan pyser under ytan och kommer säkert att diskuteras i korridorerna vid helgens Liberala riksmöte i Västerås.

Etiketter: , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]