torsdag, mars 12, 2015

 

Hur länge orkar barnmorskorna på Kvinnokliniken?

Som vanligt sköts intressanta interpellationsdebatter till slutet av gårdagens landstingsfullmäktige. Uppenbarligen vill den rödgröna landstingsmajoriteten med fullmäktiges ordförande Ulf Nilsson inte att dagsaktuella frågor ska avhandlas förrän en bit in på kvällen när allmänhet och media försvunnit. Förmodligen räknar man med att debattlusten ska ha försvunnit då. Trots detta satt ett antal barnmorskor från Kvinnokliniken vid Länssjukhuset kvar för att lyssna på debatten om patientsäkerheten vid på deras klinik. Anledningen var den oro man känner inför sommaren att fjolårets situation med hård arbetsbelastning och underbemanning ska upprepas. Frågan innehåller i praktiken två delar: Arbetsmiljön för våra medarbetare och därmed patientsäkerheten för mammor och nyfödda barn.

Förra sommaren blev jag morfar för första gången. Det vara en av livet höjdpunkter så här långt. Föga anade jag då hur barnmorskor och andra personalgrupper på Kvinnokliniken gick på knäna för att få verksamheten att fungera. Efter sommaren hölls ett möte med oss politiker där majoriteten lovade åtgärder och vi i oppositionen att vi skulle ha blåslampa på frågan. Svaret på den interpellation som jag skrev redovisades alltså efter lång väntan i fullmäktige igår. På pappret såg svaret, som ansvarigt landstingsråd Lena Segerberg (S) lämnade, bra ut. Men granskade man det mer noga så var snarare frågetecknen efteråt än före. Trots ett ökat antal födslar så minskar bemanningen under kommande sommar. Självklart borde istället grundbemanningen under resten av året ses över så den räcker även till sommaren då våra medarbetare ska ta ut välbehövlig semester. Då kan patientsäkerheten öka! Någon beredskap för t ex sjukdomar finns inte utan personalen får vara beredd på beordrade extrapass. Fortfarande är inte semesterplaneringen klar inför sommaren vilket gör att personalen och deras familjer inte kan göra upp egna planer inför ledigheten.

Lena Segerbergs svar att "patientsäkerheten är säkerställd och kan garanteras" kom minst sagt på skam. Den garantin består av att vi har lojala medarbetare som ytterligare en sommar är beredda att ta ett ansvar utöver det man egentligen behöver. Frågan är hur länge de orkar!

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]