måndag, februari 02, 2015

 

Fler sjuksköterskor än någonsin - men får man göra rätt saker

På allt fler platser i landet uppmärksammas nu bristen på sjuksköterskor. Senast i raden är Höglandssjukhuset i Eksjö där en hel avdelning kan komma att stängas. Bristen på sjuksköterskor förklaras som vanligt med att vara ett nationellt problem men är det verkligen så? Vi har aldrig utbildat så många sjuksköterskor som nu. Vissa undersökningar pekar dock på att man vid vissa lärosäten tappar så mycket som var tredje nyutexaminerad sjuksköterska till vårt grannland Norge. Men även om vi bortser från det har vi t ex i Landstinget i Kalmar län aldrig haft så många sjuksköterskor i vår verksamhet. Då är det berättigat att fråga sig om man får arbeta med rätt saker? Mitt svar är nej! Sjuksköterskor får dessutom jobba alltmer med uppgifter som man inte utbildats för. Allt mer av arbetstiden går till administration och dokumentation istället för till direkt vårdarbete. Sjuksköterskor får också ägna sig åt vårduppgifter som andra yrkesgrupper borde utfört. Jakten på kompetens har ibland inneburit att man ersatt t ex undersköterskor med sjuksköterskor trots att många arbetsuppgifter ligger på undersköterskenivå. Det här är en av vårdens utmaningar i framtiden. Vi måste se över vårdens innehåll så att uppgifterna hamnar på rätt nivå. Allt annat skulle vara ett slöseri med våra resurser som dessutom innebär att vi inte klarar vår bemanning och därmed kan ge våra invånare en vård med god tillgänglighet och hög kvalitet.

Etiketter: ,


Kommentarer:
Så skönt att någon verkar fatta. Vi sjuksköterskor ägnar en stor tid åt att dokumentera och kommunicera med dataskärmar av olika slag. Dessutom gör vi sekreteraruppgifter, undersköterskeuppgifter och lokalvårdarens uppgifter. Att ge den där lilla extra tiden och omtanken till patienter finns tyvärr inte även om somliga tror det. Att jag inte exploderade här om dagen då Steve Sjögren (s) går ut i tidningen med att sjuksköterskor och sjukgymnaster kan ta över fixar Maries arbetsuppgifter, som att byta gardiner och glödlampor när vi ändå är där och lägger om ett sår eller ger mediciner. Steve verkar otroligt insatt i vård och omsorgsfrågor må jag säga, välkommen till verkligheten Steve. Det finns olika utbildningar och arbetsområden av förklarliga skäl så låt oss syrror få göra det vi är utbildade till i första hand.
 
Hej Andréa!

Du har helt rätt. Rätt kompetens på rätt plats brukar man tala om. På något sätt måste vi se över de olika yrkesrollerna och vårdarbetets innehåll. Det är ett oerhört slöseri att lägga uppgifterna på fel nivå. Här måste vi nog som politiker också bli lite tuffare. Att låta högutbildad personal bli någon form av diversearbetare rimmar väldigt illa i en kunskapsorganisation som vi ändå säger att landstinget ska vara.
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]