torsdag, februari 12, 2015

 

Behöver landstingsplanen följas?

Frågan känns onekligen berättigad efter gårdagens möte med landstingsstyrelsen. Då behandlades nämligen förvaltningarnas verksamhetsplaner för 2015. Två av förvaltningarna (Hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt Kalmar länstrafik) skriver redan nu att de inte kan eller avser att följa de ekonomiska ramar som landstingsfullmäktige slagit fast. Den landstingsplan som beslutades så sent som i slutet av november är redan inaktuell. Att två förvaltningar frångår landstingsfullmäktiges beslut om budget är mycket anmärkningsvärt och har inte så vitt jag vet hänt tidigare. Det ger även signaler till övriga verksamheter att budgeten inte behöver följas. Därför måste sådana avsteg behandlas på nytt av fullmäktige.

När landstingsalliansen krävde att budgeten ska prövas på nytt av fullmäktige fick vi bara undvikande svar. Favoritrepliken var "att landstinget för tionde året i rad visar överskott". Det har ingenting att göra med sakfrågan som handlar om landstingsplanens roll som styrdokument.

Landstingsplanen tar beslut om ekonomiska ramar som sedan förvaltningarna ska fylla med innehåll i form av verksamhet. Att i det läget komma tillbaka och säga att pengarna inte räcker är ohållbart. Då finns bara två alternativ:

1. Ompröva landstingsplanen och de ekonomiska ramarna så de stämmer med förvaltningarnas verksamhetsplaner.

2. Skicka tillbaka verksamhetsplanen till förvaltningen med uppdraget "Gör om - gör rätt!"

Den rödgröna majoriteten gjorde ingetdera. Istället lämnade man fältet fritt för alla verksamheter att kringgå landstingsplanen. Det är förödande. Jag är övertygad att landstingets revisorer kommer att ha synpunkter på hanteringen för någon ordning får det väl ändå vara,

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]