fredag, januari 09, 2015

 

Svek mot länets cancerpatienter

Regionalt Cancercentrum Sydöst har presenterat ny statistik kring väntetider inom cancervården i den sydöstra sjukvårdsregionen, där Kalmar län ingår. Materialet visar att fler får vänta längre på behandling. 
Löftet till patienterna är att de ska få behandling inom fyra veckor. Landstinget i Kalmar län är långt ifrån det målet och enligt de här mätningarna går utvecklingen tyvärr åt helt fel håll. Väntetiderna ökar, trots löften om satsningar på cancervård från de rödgröna styrande partierna. 

De senaste siffrorna från RCC Sydöst gäller första halvåret 2014. I Kalmar län fick 96% av patienterna med prostatacancer vänta längre än 12 veckor på behandling. Ingen fick behandling inom fyra veckor. Endast 10% av bröstcancerpatienterna fick behandling inom fyra veckor, vilket är en halvering jämfört med sista halvåret 2013. Endast 13% av huvud- och halscancerpatienterna fick behandling inom fyra veckor, också det en halvering jämfört med tidigare mätperiod. Allra sämst är siffrorna för patienterna med lungcancer. Bara 7% fick behandling inom fyra veckor – ett ordentligt tapp jämfört med halvåret innan då siffran var 24%.

Det är en katastrofal utveckling. Längre väntetider innebär ökat lidande och ökad risk. Det är ett race mot tiden och en kamp på liv och död. Vi har föreslagit satsningar på cancervården och att samla kompetensen för snabbare behandling, men inte fått något gehör från de styrande partierna. Det politiska ansvaret vilar allra tyngst på socialdemokraterna. De har lovat, försäkrat och pratat men det enda som hänt är att väntetiderna ökat. Det är ett oerhört svek emot patienterna. 

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]