fredag, januari 16, 2015

 

Alla barn har rätt till meningsfull fritid och lek

Denna insändare är publicerad i dagens Östra Småland och är en reaktion på denna artikel.

I torsdagens Östra Småland berättas om det Lekotek som ska starta under våren där barn och ungdomar med funktionsnedsättningar kan låna specialpedagogiska leksaker för att få en mer meningsfull lek och fritid. Dessa leksaker är ofta för dyra att köpa in för barnens föräldrar. Kommunens bibliotek har tagit på sig ansvaret att hjälpa till och administrera utlåningen medan Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) själva har samlat in pengar och köpt leksakerna.

Det är mycket glädjande att biblioteket ser det stora mervärde som finns för dessa barn och deras föräldrar genom att hålla i utlåningen och gör den här insatsen. Det betyder oerhört mycket och det ska biblioteket ha ett stort tack för. Landstingets habiliteringsverksamhet fick annars först frågan om att hålla i utlåningen men där tyckte man sig inte ha tid att hålla i uppgiften. Det hade annars varit det naturliga eftersom barnen och föräldrarna har en löpande kontakt med just den verksamheten. Jag tycker det är mycket tråkigt att habiliteringen landade i det ställningstagandet och att man åtminstone kunde provat att hålla i utlåningen under en period. Nu hade ju RBU själva köpt in leksakerna så det handlade inte om att stå för den kostnaden. Jag delar därför den besvikelse som Trine Nyberg och RBU känner över landstingets inställning.

Under en lång period har annars frågan om en depå för fritidshjälpmedel för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättningar diskuterats i landstinget. Det blev under flera år en politisk långbänk där landstinget och den politiska rödgröna majoriteten spjärnade emot. Nu verkar dock frågan få en lösning och depåerna är på väg att byggas upp. Jag har aktivt drivit frågan om att barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning ska få bättre tillgång till fritidshjälpmedel och kommer att följa frågan noga så att depåerna också blir verklighet. Den här utsatta gruppen behöver stöd. Det måste vara en av samhällets mest prioriterade uppgifter. Alla barn har nämligen rätt till fritid och lek. Stort tack återigen till biblioteket i Kalmar som gör detta möjligt.

Etiketter: , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]