tisdag, december 09, 2014

 

Nya politiska kartor - men vilket är syftet?

Det blir verkligen glest mellan mina blogginlägg numera. Mycket har hänt under hösten med budgetarbete och nomineringar i landstinget, flytt av föräldrarna till särskilt boende med mera. Några förkylningar har också hunnit avlösa varandra. Just nu är jag hemma i en ny som förmodligen mest är ett tecken på att jag är väldigt sliten och extra mottaglig för diverse baciller. Det är också härligt att ha blivit morfar. En underbar känsla att följa lille C:s första tid i livet.

Annars är det en ny politisk karta vi upplever med mycket osäkerhet. Med den största sannolikhet blir det ett extraval den 22 mars nästa år. Beslutet tas den 29 december. En mängd analyser görs dagligen om varför det blev som det blev och jag ska undvika att ge mig in i detta oändliga analyserande och bara istället konstatera fakta. Det blir nu en kort och intensiv valrörelse där många kassakistor gapar tomma efter supervalåret 2014. De större partierna har säkert en del resurser sparade medan vi mindre får lita till ideellt arbete i än större utsträckning än vad som redan sker. Samtidigt ger extravalet nya möjligheter att flytta fram våra positioner efter årets riksdagsval som var allt annat än framgångsrikt. Nu får inte det partiinterna positionerandet och diskussioner om listornas utseende ta för mycket tid utan det är kampanjande och utåtriktade aktiviteter som står högst upp på arbetslistan.

Även lokalt har det skett stora förändringar. Till skillnad från riksplanet och landstinget har det blivit vanligare med blocköverskridande samarbete i länets kommuner och Alliansen är på flera håll ett minne blott. Sverigedemokraterna är ofta vågmästare och tyvärr har man på vissa håll lockats till att inleda samarbete som mer eller mindre är formaliserat. Torsås är en kommun där vissa allianspartier förde samtal. Något resultat blev det dock inte. I Högsby har alliansföreträdare röstats fram med stöd av SD. Det är minst sagt olyckligt. För andra mandatperioden i rad saknar Folkpartiet representation i kommunfullmäktige i Högsby och med tanke på de politiska turerna där känns det närmast som en lättnad. Det finns fler håll i länet där maktspelet har tagit överhanden - eller handlar det om en vilja att samarbeta? Döm själva! Syftet är i fler fall oklart.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]