tisdag, september 09, 2014

 

Skrämmande kultursyn från SD

Man blir mörkrädd men samtidigt inte särskilt förvånad över den kultursyn som sverigedemokraten Claus Zaar uttrycker i en intervju i måndagens Barometern-OT. Att ta till sig av nya intryck från omvärlden är inte aktuellt för SD utan kulturen ska helt enkelt endast innebära upprepning av inhemska traditioner. Därmed påbörjar Zaar en resa tillbaka till 1700-talet. Nästa steg är kanske att åter införa häxbränningar och utdrivningar av onda andar? Rädslan för att börja tänka nytt och för att utveckla ett öppet sinne är i vilket fall tydlig och man kan undra hur det svenska samhället kommer att se ut om SD får ett ökat inflytande. Något utrymme för fritt skapande och rikt kulturliv skulle inte finnas. Det skulle Zaar och hans partikamrater med all tydlighet effektivt sätta stopp för. Jag undrar om vi skulle tvingas att bannlysa såväl Strindbergs som Lagerlöfs ganska kraftiga samhällskritik? De kanske är utmanande och farliga? Bibliotekens hyllor kommer i så fall att gapa ganska tomma.

Visst har vi svenska traditioner att bevara och vårda men det får inte innebära isolering, inskränkthet och rädsla för det nya och ibland okända. Zaar och SD verkar inte alls ha förstått tanken med kultur. Hur tror de att traditioner, normer och värderingar uppkommer? Genom genmanipulation eller genom ingredienser i den bruna myllan? Kultur handlar ju om att våga testa nytt och ha öppna sinnen. Hur tror SD att sånglustspel som Värmlänningarna har kunnat skapas om inte genom att två skapande människor som Dahlgren och Randel vågade använda sin förmåga? Hembygdsgårdar har sin självklara plats men frågan är hur Sverige skulle ha sett ut om Jimmy Åkesson och Claus Zaar hade fått bestämma. Jag ser framför mig en samling rädda män som använder knätofsarna som skygglappar och som skydd såväl mot kunskap och omvärldsorientering som mot det fria skapandet. Det är en ömklig syn.


Vi människor kan göra så mycket mer bara vi vågar släppa rädslan och tro på vår egen förmåga. Det finns inget att vara rädd för i framtiden, däremot finns det gott om misstag i det förflutna som vi ska försöka undvika. Vi är ju med och skapar framtiden med alla våra sinnen och möjligheter, men det förutsätter att vi vill. Den viljan finns med all tydlighet inte hos SD.

Etiketter: ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]