lördag, juli 05, 2014

 

Feminism utan socialism

Dagens anförande i Almedalen av Folkpartiet liberalernas ledare Jan Björklund var nog ett av de starkaste jag hört. Inledningen där han beskrev den liberala feminismens historia med jämställdhetsföreträdare som Selma Lagerlöf och Elin Wägner med den kvinnliga rösträtten 1921 som höjdpunkt var lysande. Liberaler har tagit feministiska initiativ i mer än hundra år, och vi tänker fortsätta att göra det. Bland annat tog Björklund upp ett nytt förslag om en jämställdhetsmiljard för högre löner i skolan och vården.

Det måste löna sig att utbilda sig, också i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. Lärare, sjuksköterskor och andra i offentlig sektor har drabbats av en socialistisk syn på lönebildning. Lönebildningen behöver mer feminism och mindre socialism. Folkpartiet fortsätter den satsning som skett för lärare med att nu bland annat rikta en satsning mot specialistsjuksköterskor där det redan nu råder bemanningsproblem. För vissa sjuksköterskor med specialistkompetens kan det handla om lönelyft på upp till 5 000 kronor i månaden.

Tack vare Alliansregeringens ekonomiska politik kan vi fortsätta satsningen på välfärden. Enligt Björklund står nu valet i höst mellan en stabil utveckling med en Alliansregering eller ett rödgröntrosa kaos. Den rödgrönrosa sidan vägrar att berätta om sin ekonomiska politik och tävlar istället i populism. Våra motståndare kallar sig vänsterfeminister, men är mera vänster än feminister. Är du för jämställdhet men mot socialism så är Folkpartiet ett givet val den 14 september.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]