söndag, juni 01, 2014

 

Underlätta för anhörigvårdare

Enligt undersökningar gjorda av Socialstyrelsen och Stockholms Universitet vårdar, hjälper eller stöttar totalt 1,3 miljoner personer i vuxen ålder i landet en närstående. Hela 900 000 av dessa finns i yrkesverksam ålder. Enligt uppgift tvingas 140 000 personer säga upp sig från jobbet eller gå ner i arbetstid till följd av sitt omsorgsgivande. Hela 190 000 personer har fått minskade inkomster på grund av sin anhörigomsorg. Med små medel kan arbetsgivare dock underlätta för de medarbetare som tar hand om en närstående. Nu föreslår Folkpartiet att Landstinget i Kalmar län, som första landsting i landet, ansluter sig till nätverket ”Arbetsgivare för Anhöriga”. Nätverkets syfte är att utveckla en anhörigvänlig personalpolitik.
  
Arbetsgivare för anhöriga är ett regeringsfinansierat samarbetsprojekt mellan Nationellt Kompetenscentrum för Anhöriga, med säte i Kalmar, Anhörigas Riksförbund och arbetsgivare. Myndigheter och företag ska med kunskap bygga upp och utveckla en anhörigvänlig personalpolitik. Projektets tanke är att utveckla stöd till yrkesverksamma anhöriga, i både offentlig och privat verksamhet, för ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Som anhörigvårdare kan arbetet handla om att stötta eller vårda sina föräldrar, partner, barn eller närstående under kortare eller längre tid i livet. Mer stöd från arbetsgivaren kan öka medarbetarnas motivation, effektivitet men framför allt välbefinnande på arbetsplatsen. Om landstinget kan underlätta för medarbetare som vårdar anhöriga bidrar det till ett starkare varumärke. Det kan medverka till att landstinget bli en attraktivare arbetsgivare som lättare kan behålla och rekrytera personal. Som länets största arbetsgivare skulle landstinget kunna gå före i arbetet och visa vägen för övriga myndigheter och företag. 

Etiketter: ,


Kommentarer:
Äntligen ett konkret och humant förslag för alla som vårdar sin anhörige. Jag står fullt och fast bakom detta och kommer att driva på frågan i valet!
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]