tisdag, april 01, 2014

 

Fotboll ska vara familjefest!

När jag var liten fick jag ofta följa med min pappa på fotboll på klassiska Kopparvallen i Åtvidaberg. Jag lärde mig att älska atmosfären kring arenan. Den förväntansfulla stämningen, lukten av liniment, gubbarnas tjat kring planen och att följa spelarnas förberedelser inför match. Jag lärde mig älska mitt lag men även att respektera det lag som stod på andra sidan för det var ju förutsättningen för själva sporten och att det skulle bli en match. 

Nu börjar dock min kärlek svikta, inte till mitt favoritlag Åtvidabergs FF, utan till fotbollen. Den glädje jag tidigare kände när jag besökte Kopparvallen har ofta förbytts i rädsla och oro. När allsvenska matcher numera spelas runt om i landet påminner det hela mer om militär belägring än idrottslig glädje. När allsvenskans så kallade storlag invaderar det lilla brukssamhället känner många med mig oro. Samma känsla infinner sig när jag besöker Guldfågeln Arena. Vad kommer att hända om ett domslut går emot bortalaget? När "storlagen" gör upp inbördes liknar områdena runt arenorna mer slagfält än folkfest. Respekten mellan supportrarna är borta och hatet dominerar tyvärr framför glädjen att hålla på och vara stolt över sitt lag. Familjefesten är i många fall borta och barnfamiljerna skräms bort från den idrott som så många av oss älskar. 

I samband med den allsvenska fotbollspremiären fick vi nya bevis för hur hatet och våldet ökar. En person fick sätta till livet i samband med ett supporterbråk inför en match i Helsingborg. Är fotbollen värd det? På nytt blev fotbollen hemvist och utgjorde alibi för ren huliganism och kriminalitet. Mitt fotbollshjärta gråter. 

Ska vi riktiga fotbollssupportrar tvingas lämna arenorna och den sport vi älskar för att huliganer och kriminella ska ha en täckmantel att sprida hat och våld? Aldrig i livet! Vi måste vinna matchen även utanför planen. Men då måste vi också själva ta ansvar. Tänk på vad du skriker på läktaren. Du är nämligen ett föredöme för yngre på läktaren, barn och unga som vi ju vill ska få växa upp och älska fotboll, inte hata motståndare och domare. Se inte motståndarnas supportrar som fiender utan andra som precis som du älskar fotboll. Uppskatta goda insatser även från motståndarlaget. Så kan vi återupprätta förtroendet för den sport många av oss älskar. Så kan vi åter känna trygghet på och runt våra fotbollsarenor. 

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]