onsdag, mars 26, 2014

 

Vilken efter(konst)ruktion!

Det måste blivit något pinsamt för Miljöpartiets landstingsråd Jessica Rydell när det uppdagades att landstinget missat att avsätta medel till konstnärlig utsmyckning på den nybyggda hälsocentralen i Borgholm. När hälsocentralen invigdes i lördags gapade nämligen både lokalerna och utemiljöerna tomma från konst. Landstinget tog under 80-talet ett beslut att avsätta en halv procent av kostnaden vid nybyggnationer och ombyggnader till olika former av konstnärlig utsmyckning och gestaltning men detta glömdes tydligen helt bort i Borgholm. I Smålandsnytt kommer nu Rydell med en ren efterkonstruktion och säger att man ska fullfölja åtagandet. Vid invigningen i lördags sa hon att hon samma dag tillsatt en arbetsgrupp. Idag låter det som det hela tiden varit en medveten strategi. Det är inget mindre än en ren efterkonstruktion för att rädda sitt eget skinn.

Istället har en lokal konstnär, Johan Persson, lånat ut konstverk eftersom väggarna annars hade gapat tomma. Det är generöst av Johan men riktigt pinsamt för landstinget och Jessica Rydell. Istället borde hon stötta regionens konstnärer och fullfölja det åtagande som finns. Som jämförelse kan nämnas att den nationella riktlinjen (från 30-talet) handlar om att avsätta en procent av byggsumman. I Danmark avsätts hela fem procent till konstnärlig utsmyckning av offentliga miljöer. Kopplingen mellan hälsa och kultur låter bra i teorin men i praktiken handlar alltså landstingets rödgröna majoritet på ett helt annat sätt. Någon beredskap för detta i Borgholm fanns i alla fall aldrig.

Det mest avslöjande är nog ändå svaret på reporterns sista fråga om hur mycket pengar som avsatts till konstnärlig utsmyckning i Borgholm. Jessica svarar en halv procent men någon aning om vad detta blir i pengar verkar hon inte ha alls. Det visar hur illa förberedd den här frågan verkligen är.

Etiketter: ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]