torsdag, januari 09, 2014

 

Vem styr egentligen landstinget?

Det tidigare beslutet att lägga ned barnhälsovården i Löttorp väckte med all rätt starka reaktioner hos småbarnsföräldrarna på norra Öland. Som på många andra platser i länet skulle vården flyttas längre från invånarna genom centraliseringsbeslut. Till min stora glädje har beslutet omprövats men hanteringen av frågan pekar på ett grundläggande problem i vårt landsting. Det handlar nämligen om ansvarfördelningen mellan politiker och tjänstemän. Vad händer när politiken, i det här fallet den rödgröna landstingsmajoriteten, lämnar över viktiga principiella beslut till tjänstemännen? Vem kan man då kräva ansvar av?

Den bild vi fått är nämligen att nedläggningen beslutats på tjänstemannanivå och inte av folkvalda politiker. Som oppositionspolitiker hörde jag talas om beslutet på omvägar, precis som när distriktssköterskefilialen i Degerhamn lades ned för ett år sedan. Jag är emellertid övertygade om att den rödgröna landstingsmajoriteten varit informerad om nedläggningsplanerna i Löttorp – annars är hanteringen än mer förvånande. Som politiker har vi alltid det yttersta ansvaret för sjukvården i länet och de beslut som fattas. Vi ska kunna stå till svars gentemot medborgarna som valt oss som sina företrädare annars uppstår ett demokratiskt underskott.
Jag är bekymrad över hur socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister låter tjänstemännen fatta allt fler viktiga principiella beslut utan förankring hos medborgarna. Det var bra att befolkningen på norra Öland protesterade och fick till en ändring, men de rödgröna kunde besparat människor en massa oro genom att ta sitt ansvar redan från början.

Folkpartiet kommer fortsätta följa utvecklingen. Vi tar vårt politiska ansvar på allvar, och hoppas att diskussionerna om Löttorp blir en väckarklocka så att även den rödgröna majoriteten börjar göra det.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]