tisdag, oktober 15, 2013

 

Landstingsmajoritet som tappat greppet

Dagens besked från den rödgröna landstingsmajoriteten i Kalmar län om en skattehöjning med 50 öre (motsvarande 205 miljoner kronor) är inget annat än ett bevis på att man helt tappat greppet om ekonomin. Det är den andra skattehöjningen under mandatperioden. Först höjdes skatten för några år sedan till en satsning på kollektivtrafiken med 25 öre och nu föreslås alltså ytterligare 50 öre. Totalt motsvarar detta 300 miljoner kronor i ökat skatteuttag. Det här måste vara någon form av rekord. Allt prat om att man haft ordning på ekonomin har bara varit obefogat skryt. Den tidigare skattehöjningen lät man rinna genom fingrarna. Redan då varnade jag för att det kunde bli aktuellt med en ny höjning om man inte hanterade de nya skatteintäkterna varsamt. Tyvärr fick jag rätt. Istället för satsningar till kollektivtrafik gick pengarna till att täcka andra hål och nu är pengarna slut. 

För året pekar förvaltningarnas ekonomiska resultat på ett underskott på 145 miljoner kronor. Till det ska läggas ett resurstillskott på 50 miljoner kronor, vilket i praktiken innebär ett totalt underskott på 200 miljoner kronor för landstingets förvaltningar. Obalansen i ekonomin är något som oppositionen påpekat vid flera tillfällen. Varje gång har den rödgröna majoriteten slagit ifrån sig och vägrat vidta åtgärder. Nu förstår jag taktiken. Man har hela tiden avvaktat en skattehöjning och därmed låtit kostnaderna skena. 

Den 23 oktober presenterar landstingsmajoriteten hela budgetförslaget. Då får även oppositionen del av det.  Vi vill se hela budgetförslaget innan vi tar ställning till skattenivån för 2014 och dessutom diskutera frågan internt i vår landstingsgrupp. Hur tänker majoriteten använda pengarna? Än så länge har jag inte sett något som inger förtroende för det rödgröna ansvarstagandet av ekonomin. Tvärtom! Man har använt skattebetalarnas pengar på ett ansvarslöst sätt.    

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]