tisdag, juni 04, 2013

 

Ökande kostnader för bemanningsföretag

Landstingets kostnader för bemanningsföretag fortsätter öka. Efter årets fyra första fyra månader uppgår kostnaden till 23,7 mkr vilket är en ökning med 1,7 mkr jämfört med samma period förra året. Då ska man komma ihåg att 2012 var ett rekordår i sammanhanget. Det är främst inom psykiatrin och primärvården som kostnaderna för hyrpersonal ökat. De yrkesgrupper det främst handlar om är läkare, psykologer och specialistsjuksköterskor.

Vid landstingsfullmäktige i förra veckan diskuterades frågan om bemanningsföretag och framför allt hyrläkare. En socialdemokratisk ledamot föreslog då ett stopp för hyrläkare. Uppmaningen riktades till regeringen men det är ju framför allt på landstingsnivå man kan påverka frågan. Därför är det förvånande att frågan inte blir skarp i vårt rödgröna landsting. Möjligtvis kan det vara så att man själva ändå inser att vården just nu skulle stanna utan bemanningsföretagen och flera häsocentraler helt skulle stå utan läkare. Tillgängligheten skulle bli minimal på flera håll i länet. Det är därför en balansgång där vi å ena sidan måste tillhandahålla vård samtidigt som vi å den andra ska hantera landstingets resurser så effektivt som möjligt. Arbetet måste ske långsiktigt och på flera plan samtidigt.

Det känns just nu bra att Folkpartiet och Alliansen inför det här året föreslog att landstinget skulle satsa mer pengar på vidareutbildning för att bli mer självförsörjande inom områden där vi nu använder bemanningsföretag. Efter vissa skenmanövrar från vänstermajoriteten blev resurstillskottet också verklighet. Frågan är bara om satsningen räcker inför framtiden eftersom behovet ser ut att öka i framtiden.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]