onsdag, februari 06, 2013

 

Fyrkantig rödgrön majoritet

Idag behandlade landstingsstyrelsen den skrivelse som ett antal pensionärsorganisationer i norra Oskarshamns kommun skrivit. I den framförs en stor oro för att landstingets distriktssköterskeverksamhet på senare år centrerats till hälsocentralerna inne i Oskarshamn. Ett besök för patienter boende i den norra kommundelen kan innebära resor på flera mil för kontroll av blodtryck, enklare provtagningar och omläggning eller byte av bandage. Är det rimligt? Pensionärsorganisationernas önskemål är att ytterområdena får tillgång till en mobil sjuksköterska. Det måste vara bättre att en eller några personer kör bil till patienterna än att många patienter får köra långt till vården menar man.

I det svar som den rödgröna majoriteten skrivit avvisas organisationernas önskemål helt. Vänstermajoriteten visar en tydlig ovilja att se problemet och den lösning som man i skrivelsen föreslår. Istället sätter man upp hinder i form av hemsjukvårdsväxlingen från 2008 och den senare beslutade Hälsovalsmodellen. Pensionärsorganisationernas förslag är enligt min mening bra och visar på ett nytänk som borde provas. Idén bygger på samverkan mellan landstinget och Oskarshamns kommun där man tillsammans skapar en nära och patientfokuserad vård med stor trygghet. Vänstermajoriteten väljer av ren ovilja att se hindren istället för möjligheterna och fastnar i ett strukturtänk där organisationen (landstinget) sätts främst och patienten i andra hand. Man fortsätter den inslagna vägen med satsning på en centraliserad vård som hamnar allt längre från medborgaren. Glappet mellan landstingets primärvård och kommunens hemsjukvård blir allt längre och patienten hamnar i kläm.

Landstingsalliansen ville i sitt svar till organisationerna peka på möjligheterna att skapa filialer till hälsocentralerna utanför tätorterna. Men vi är också beredda att inleda projekt tillsammans med intresserade kommuner för att utveckla nya lösningar där vi använder gemensamma resurser och ny teknik för att utveckla en fungerande vårdservice även på mindre orter. Idag fick vi dock tydliga tecken på att den rödgröna landstingsmajoriteten inte är intresserad av en sådan utveckling. Enligt dem är den enda vägen en fortsatt centralisering där patienterna hålls på behörigt avstånd. Trist!

Här kan du läsa artiklar från gårdagens pressträff då vi presenterade vårt förslag till svar på pensionärsorganisationernas skrivelse - Östra Småland/Nyheterna och Barometern-OT.

Etiketter: , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]