måndag, januari 21, 2013

 

Tack Nyamko - lycka till Maria!

Som tolvåring kom Nyamko Sabuni till Sverige från Burundi. Hon visade med sitt orädda och ärliga sätt att allt är möjligt och blev på så vis en förebild för många unga invandrartjejer. Nyamko vågade alltid säga vad hon tyckte inte minst i känsliga integrationsfrågor. Hon gjorde därmed tydliga avtryck i integrations- och jämställdhetspolitken i landet. Många gånger har jag lyssnat till hennes engagerade anföranden på Folkpartiets landsmöten och liberala riksmöten. Jag har även vid flera tillfällen träffat Nyamko och vi har då gjort gemensamma politiska utspel.

Idag har Nyamko lämnat beskedet att hon lämnar regeringen som därmed blir en profil fattigare. Tack Nyamko för allt du gjort. Du har ofta stuckit ut hakan och ibland fått en smäll men du har aldrig lämnat någon oberörd och alltid skapat den debatt som är viktig och utmärkande för ett demokratiskt samhälle. Under Sabunis tidigare period som integrationsminister har stora reformer och viktiga förändringar gjorts för att bryta utanförskapet, inte minst för dem som kommer nya till vårt land. Kampen mor hedersförtryck och våld har intensifierats och en ny diskrimineringslagstiftning har införts för att nämna några saker. Mycket återstår fortfarande att göra men Nyamko har fört frågorna framåt.

För en stund sedan blev det klart att Maria Arnholm blir Nyamkos efterträdare. Hon bilr därmed även biträdande utbildningsminister. Det är ett bra val! Jag hade dock kunnat tänka mig både Birgitta Ohlsson (taburettbyte) eller Tina Acketoft på posten men inser att det hade krävt ytterligare rockader i regering eller partiet. Det mest idealiska hade förstås annars, inte minst symboliskt, varit ett delat ledarskap mellan en kvinna och en man. Maria har dock stor erfarenhet både från politiken och näringslivet och är en extern rekrytering som inte kräver ommöbleringar på andra håll. Under 1990-talet gjorde hon sig känd som en utmärkt stabschef till Folkpartiets dåvarande socialministern och partiledaren Bengt Westerberg. Sedan augusti har hon varit statssekreterare i utbildningsdepartementet. Maria har en klar socialliberal profil vilket inte minst jag välkomnar. Jag är övertygad att Maria Arnholm kommer att föra Folkpartiets gedigna tradition vidare inom jämställdhetsområdet som det regeringsparti med den tydligaste feministiska profilen. Lycka till Maria!

Etiketter: , , , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]