måndag, december 17, 2012

 

Ska Kalmar län styras från Växjö?

Den statliga utredaren Mats Sjöstrand föreslår en sammanslagning av länsstyrelserna i Kronobergs och Kalmar län där Växjö skulle bli sätesort (residensstad). Totalt föreslås 21 länsstyrelser bli 11 och antalet landshövdingar därmed bli lika många. Min personliga åsikt är att länsstyrelserna endast ska vara statliga tillsyningsmyndigheter utan ansvar för utvecklingsfrågor. Modellen där tjänstemannaledda länsstyrelser skulle överta ansvaret för den regionala utvecklingen är jag mycket kritisk till. Ansvaret för regional utveckling måste ligga hos de folkvalda och så nära medborgarna som möjligt. Personligen tycker jag att länsstyrelser och landshövdingar tillhör det förgångna och lika lite som monarkin kännetecknar en fungerande demokrati. Vad som nu händer i regionfrågan är oklart? Antingen får beskeden idag frågan att ta ny fart eller så kommer luften helt att gå ur. Jag tror att Sjöstrands utredning kommer att ha mycket små chanser att överleva en riksdagsbehandling och därför blir ett tomt slag i luften.


Etiketter: , ,


Kommentarer:
Ja, det kan du säkert ha rätt i. Lokala politiker brukar såga förslag som gör att det blir färre baser för dem att verka från på det lokala planet. I det avseendet är riksdagsledamöter sällan särskilt ståndaktiga mot sina lokala kollegers påverkan.

Med nyktra ögon borde det rimligtvis vara totalt egalt om vår region styrs från Växjö eller Kalmar, om bara politikerna i dessa båda städer inser att de sitter i samma båt och slutar att bekämpa varandra. Och ännu värre torde det bli när kommunerna mellan dem (Lessebo, Emmaboda och Nybro) känner de egna taburetterna hotade.

Det enda vettiga är som du antyder att låta länsstyrelsen vara tillsynsmyndighet och ingenting annat. Till det behövs endast duktiga tjänstemän, inga politiskt ambitiösa landshövdingar och andra lokala monarker.

Sedan överlåter vi ansvaret för utveckling, ekonomi och befolkning till de folkvalda regioner som har kontakt med människornas ambitioner.

Det kräver dock att regionförbundet i Kalmar begriper att man inte har en kulturell förankring utan två. Det vill säga släpper ambitionen att hålla ihop gamla Kalmar län och i stället krokar arm med Växjö och Kronoberg.
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]