måndag, augusti 06, 2012

 

Oroande självmordsstatistik


Tidningen Östra Småland tog i fredags upp problemet med självmord i vårt län (finns tyvärr inte på nätet). Kalmar län har bland den högsta frekvensen självmord i relation i till invånarantal och under 2011 begicks totalt 43 självmord. Särskilt oroande har utvecklingen varit bland yngre där antalet självmord och självmordsförsök haft en tendens att öka. Även i år har ett antal självmord skett. I vissa fall har de inträffat efter kontakt med t ex psykiatrin. I dessa fall ska en så kallad Lex Mariaanmälan göras till Socialstyrelsen.

Utvecklingen är mycket oroande. I samtliga fall är det viktigt att utreda vad som hänt för att kunna rätta till eventuella brister i vården. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp problematiken och ställt frågor om vad som kan göras annorlunda. Vid varje sådant tillfälle har jag blivit anklagad för att ”svartmåla" verksamheten av den rödgröna landstingsmajoriteten. Nu ser vi på nytt effekterna om vi inte tar problemen på allvar. 

Jag har vid flera tillfällen bland annat efterlyst en kartläggning av varför t ex yngre män så ofta förekommer i självmordsstatistiken. Vid landstingsfullmäktige i mars i år lämnade majoritetens ansvariga landstingsråd, Linda Fleetwood (V), ett tydligt skriftligt besked vid landstingsfullmäktige: ”Alla barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt får också givetvis den vård de behöver.” Det beskedet var ett slag i ansiktet på alla de barn och ungdomar som far illa liksom på deras anhöriga. Hur kan man säga så när ungdomar varje år försöker ta sitt liv efter att i flera fall varit i kontakt med psykiatrin? Det visar att vi har en lång resa kvar. Det är svårt att helt få bort självmorden i vårt samhälle men vi måste varje dag göra allt som står i vår makt för att förhindra dem. Vi måste våga diskutera de problem som finns och inte bara vifta bort dem.

Etiketter: , ,


Kommentarer:
Dubbelt så många killar/män tar livet av sig än kvinnor/flickor. Hade det varit tvärtom hade det vara feta rubriker.
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]