söndag, maj 13, 2012

 

Köfri vård för alla?

I ett inslag i SVT:s Smålandsnytt har verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Landstinget i Kalmar län synpunkter på utformningen av den särskilda vårdgaranti som finns. Vårdgarantin innebär att samtliga barn och ungdomar som vänder sig till BUP garanteras ett första besök inom 30 dagar samt att utredning och behandling ska starta inom ytterligare 30 dagar. God tillgänglighet och snabba insatser är avgörande om arbetet mot barn och ungdomars psykiska ohälsa ska bli framgångsrikt. Tiden är en avgörande faktor. Att urholka vårdgarantin vore att ta ett steg i helt fel riktning och skulle riskera att barn och ungdomar som är i behov av snabba insatser inte får det.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting har vårdgarantin varit mycket framgångsrik som metod för att minska köerna inom BUP. Klarar landstingen av vårdgarantin så får man extra statliga medel till verksamheten. Landstinget i Kalmar län har som regel klarat vårdgarantins första del som avser första besök men har haft svårare att klara den andra delen om påbörjad behandling. Det är just den andra delen av vårdgarantin som verksamhetschefen kritiserar. God tillgänglighet och snabba insatser måste kombineras med en hög kvalitet inom barn- och ungdomspsykiatrin. Nu krävs det därför tydliga besked från den rödgröna landstingsmajoriteten och det ansvariga landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

Delar Linda Fleetwood verksamhetschefens uppfattning? Det är nämligen svar som både patienter och anhöriga har rätt att kräva.

Se SVT-inslaget här:
Se SKL:s webb om vårdgarantin i BUP här:

Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]