onsdag, april 27, 2011

 

Elproduktion inget landstingsuppdrag

Den rödgröna majoriteten föreslår i sina riktlinjer inför arbetet med landstingsplanen 2012-2014 att Landstinget i Kalmar län ska utreda vindkraftsproducerad el i egen regi. Bland de alternativ som ska utredas finns, enligt den information som gått ut från landstinget, att köpa ett färdigt projekt för att ”realisera ett driftfärdigt verk som ägs och drivs av landstinget”.

Folkpartiets landstingsgrupp anser att landstinget vare sig ska äga eller driva vindkraftverk. Vi köper gärna grön el, och vi ska energieffektivisera våra lokaler eftersom både verksamheten och miljön tjänar på det, men därifrån till att själva driva och äga vindkraft är steget långt.

Ett färdigt vindkraftsverk beräknas kosta ca 45 mkr och för att täcka 50% av landstingets energikonsumtion som det talas om behövs tre verk. Investeringskostnaden skulle med andra ord bli ungefär 135 mkr. Satsningens lönsamhet är helt beroende av energiskattebefrielsen, en subvention vars utformning mycket väl kan förändras under den långa period som ett vindkraftverk ska producera el.

För oss går hälso- och sjukvården först. Barn- och ungdomspsykiatrins undervisningslokaler är exempelvis under all kritik, och de får veta att deras valmöjligheter i lokalfrågan är ”pest eller kolera”. Landstinget borde prioritera sitt huvuduppdrag genom att investera i och lösa den lokalfrågan innan man sneglar på landstingsdrivna vindkraftverk.

Etiketter: ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]