fredag, januari 21, 2011

 

Samordnade insatser för den enskildes bästa

Idag höll den nya styrelsen för Samordningsförbundet i Kalmar län sitt första möte. Det var nästan idel nya ansikten från kommunerna och landstinget som ingår i förbundet. Själv tillhör jag "gamlingarna" och gör min andra period i styrelsen. Efter valet i september stod det klart att styrelsen för Samordningsförbundet i Kalmar län skulle få en Alliansmajoritet efter fyra år med rödgrönt styre och när styrelsen idag skulle välja ny ordförande föll valet på mig. Jag är oerhört tacksam över förtroendet att få ta över ordförandeklubban för denna mycket viktiga verksamhet. Samordningsförbundet är en viktig samverkansform, där vi försöker riva administrativa murar mellan olika aktörer som en person som genomgår rehabilitering kan möta. Individen ska stå i centrum, inte myndigheterna.

Samordningsförbundet i Kalmar län bildades 2005. I förbundets regi bedrivs projekt inom finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet mellan landstinget, länets samtliga kommuner, Försäkringskassan samt Arbetsförmedlingen. Syftet är att utveckla insatser som ger människor i yrkesverksam ålder möjlighet att återfå eller förbättra sin arbetsförmåga. Allt arbete sker med stark lokal förankring, där kunskapen om den enskilde är bäst. Både samhället och individen tjänar på samarbete och samförstånd mellan myndigheterna, istället för revirtänkande och motsättningar. Utvärderingar som hittills gjorts av verksamheten visar mycket goda resultat.

Min ambition som ordförande är att ytterligare förstärka grunduppdraget med effektivt resursutnyttjande och samverkan kring individen. Mycket bra har gjorts, men vi kan åstadkomma ännu mer och ännu bättre tillsammans. Utmaningarna är många och det är bara en liten del av de personer som har behov av samordnade insatser som också får dem.

Etiketter: , , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]