måndag, januari 24, 2011

 

Ett steg i rätt riktning för barn- och ungdomspsykiatrin

Idag invigdes de nya lokalerna för barn- och ungdomspsykiatriska öppenvården i Kalmar. De gamla lokalerna har under en längre tid varit föremål för kritik. Bl a har jag vid ett flertal tillfällen kritiserat den rödgröna majoriteten för passivitet. Detta har bl a skett i interpellationer och insändare där han påpekat den ohållbara situation som både vårdtagare och personal befunnit sig i.

De nya lokalerna är därför verkligen efterlängtade och välbehövliga. Tidigare höll patienterna till i lokaler som närmast påminde om skyddsrum. Det är knappast en lämplig vårdmiljö för barn och ungdomar med behov av psykiatrisk vård och behandling. En tidigare mörk och fönsterlös vårdmiljö med synliga rörledningar, betonggolv, dålig ventilation och ständig lukt av fukt är nu ersatt av ljusare och trevligare utrymmen där förutsättningarna för tillfrisknande nu avsevärt förbättrats. Samtidigt får personalen en väsentligt bättre arbetsmiljö vilket också ökar möjligheten till goda vårdresultat.

De känns skönt att det äntligen hänt något och att även denna patientgrupp nu får ett lyft. Samtidigt måste arbetet med att skapa ändamålsenliga och goda vårdmiljöer inom psykiatrin fortsätta. Det är en skyldighet vi har som förtroendevalda.

Etiketter: ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]