tisdag, september 07, 2010

 

Så utvecklar vi sjukvården på Öland

Lägre egenavgifter för hjälpmedel är ett av Folkpartiets vårdförslag på Öland. Från vänster ser vi Mats Axelsson, Ingemo Eriksson och Pierre Edström. Foto: Privat

Vi folkpartister har presenterat vårt lokala hälso- och sjukvårdspolitiska program på Öland. Ingemo Eriksson, Färjestaden, toppar listan och tvåa är Mats Axelsson, Borgholm. Bland våra förslag finns bland annat en satsning på familjecentraler, mobil doktor och att båda hälsocentralerna på södra Öland ska ha sommaröppet.
Det är orimligt att primärvården har sommarstängt, det är ju då som vi har flest människor i rörelse på Öland. Om hälsocentralerna stänger innebär det istället att patienterna söker sig till akuten på länssjukhuset. I sommar har vi sett vad det innebär i form av köer och väntetid.

En familjecentral innebär att flera verksamheter samlas under samma tak kring barnfamiljens behov, både mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och även sociala myndigheter. När man nu äntligen bygger nya hälsocentraler i Borgholm och Färjestaden så är det viktigt att man redan från början anpassar lokalerna för att rymma familjecentraler. Det saknas just nu i beskrivningarna, och vi vill komplettera med det. Man måste tänka framåt från start.

Ett annat Folkpartiförslag är att återinföra mobil doktor. En mobil doktor underlättar för de som kanske har svårt att ta sig till sjukvården på egen hand. Det är en tillgänglighetsfråga, och en patientsäkerhetsfråga. Ökad läkarmedverkan i hemmet kan också minska antalet onödiga mediciner som våra äldre får i sig.

Bland övriga förslag vi presenterade finns sänkta egenavgifter för hjälpmedel och sänkning av vissa patientavgifter, fler psykologer i primärvården samt satsningar på elevhälsan genom ökad samverkan mellan kommuner och landsting.

Etiketter: , , , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]