fredag, oktober 16, 2009

 

Eget ansvar viktigast

Var går gränsen för patientens egenansvar? Den frågan aktualiseras på nytt när ortopedkliniken i Kalmar till våren nekar rökare operation om man inte slutat röka två månader före ingreppet. Läs artikel i Barometern-OT. Anledningen är patientsäkerheten och att det visat sig att risken att få infektioner och svårläkta sår är dubbelt så stor för en rökare eftersom immunförsvaret försämras kraftigt. Jag har full förståelse för reaktionen eftersom vi i landstinget intensivt arbetar med frågan att minska de vårdrelaterade sjukdomarna . Jag arbetade själv med tobaksinformation på länets mellanstadieskolor i VISIR:s (Vi Som Inte Röker) ungdomsförbund i början av 80-talet och känner väl till alla de skador som rökningen för med sig, såväl för rökaren själv som för sin omgivning. Här står dock en av Hälso- och Sjukvårdslagens grundläggande paragrafer i motsats till klinikens agerande. I lagstiftningen slås nämligen fast att vård ska ges efter behov. Därför skulle en laglig prövning av ortopedklinikens agerande bli svår att klara.

För egen del borde vetskapen om den ökade risken för allvarliga komplikationer vara orsak nog att hålla upp eller helt sluta med rökningen. Ökat lidande, sjukskrivning och ökade privata utgifter är bara några av de tänkbara effekterna. Jag skulle själv tagit det ansvaret och hoppas att även andra gör det. Förbud är bra i vissa sammanhang med grunden måste ändå vara att själv inse effekterna av sitt eget handlande. Det kan jag göra med större insikt och rätt kunskap. En förbättrad information till allmänheten kan därför vara en tänkbar väg att minska rökningen och därmed även skadeverkningarna efter ett ingrepp. Diskussionen lär fortsätta i ämnet och vem vet i framtiden kanske vi får se en lagstiftning där självorsakade skador och sjukdomar innebär att den gemensamt skattefinansierade hälso- och sjukvården kan neka behandling och operation. Detta ökade egenansvar är inget jag skulle motsätta mig men då måste patienten vara fullt medveten om följderna av sitt handlande redan från början. Men det är en lång väg dit och under tiden får vi förhålla oss till den lagstiftning som ändå finns inom området.

Etiketter: ,


Kommentarer:
Självorsakade skador och sjukdomar?

Tror och hoppas att en lag som ger sjukvården rätt att icke behandla enligt de direktiven kommer att bli verklig.

Hur ska man kunna bedöma vad som är självorsakat?

Du bröt foten när du joggade, fick en punkterad lunga när du körde av vägen och fick lungcancer för att din partner röker. Sluta jogga, kör försiktigt och byt partner.

Hur ska man till exempel kunna bevisa att lungcancern kommer från rökning? Det är troligt men inte 100% säkert.

Tänk så mycket resurser som kommer att behöva gå till trams om vi får en sån lag.
 
Det är mycket svåra gränsdragningar som du säger Mats. Bevisbördan blir helt klart ett problem. Jag tror att vi kan hamna i prioriteringsdiskussioner i framtiden där vi ställs inför svåra val. Sedan finns det alltid ett eget ansvar som måste tas och som måste bli tydligare.
 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]