onsdag, oktober 21, 2009

 

Datorer i stället för direkt vård

Av vänstermajoritetens fåtaliga ekonomiska satsningar för 2010 går drygt hälften till IT-förvaltningen. Så kan man sammanfatta den landstingsplan och budget för 2010-2012 som majoriteten presenterade idag. Man passade också på att justera några av de "oväntade effekterna" som de förhastade avgiftshöjningarna, som införde den 1 augusti, innebar för patienterna. "Tänkte inte på det", som någon sa. Det gamla vallöftet till personalen om "heltid för alla" förbyttes ju i ett begränsat projekt om "önskad sysselsättningsgrad. Inte heller det verkar vänsterblocket hinna genomföra. För att något felaktigt travestera Churchill skulle man kunna betygsätta majoriteten i denna fråga som "aldrig har så många haft så få att tacka för så lite".

Visst finns det positiva bitar i förslaget till landstingsplan. Det blir en ätstörningsenhet i Västervik och nya lokaler för öppenverksamheten inom barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar. Det kommer att ske fastighetsinvesteringar för primärvården och nu vill i alla fall majoriteten utreda en minskad väntetid till max 45 dagar från det att ett behov konstaterats tills dess att behandling sätts in enligt en lokalt vässad vårdgaranti. Gemensamt för dessa förslag är att det är landstingsalliansen som börjat driva dem och lagt skarpa förslag i frågorna.

Men vad händer efter 2010? Stora underskott budgeteras både 2011 och 2012 men inför dessa kör majoriteten huvudet i sanden. De stora frågorna skjuter man framför sig till efter valet. Så länge ägnar man sig åt att koka soppa på en spik genom att använda gamla förslag och sånt som redan är på gång. Man köper sig tid genom att förlita sig på de ökade resurser som Alliansregeringen anslagit i form av ökade statsbidrag till kommuner och landsting. Vänstermajoritetens kraftfulla åtgärd är att köpa datorer och utrustning i stället för att våga satsa på direkt vård.

Etiketter: ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]