måndag, september 21, 2009

 

En valrörelse avslutad - en ny startar

I uppdraget som folkvald gäller det att fylla på med nya intryck och idéer med jämna mellanrum. Därför åkte jag och några andra folkpartister från Kalmar län på region - och landstingsdagar fredag-lördag. Det märks att det bara är ett år kvar till valet till riksdag, landsting och kommuner. Förutom en smygtitt in i den budgetproposition som presenteras idag fick vi vässa frågor och argument inför valrörelsen. Uppslagen var många så nu är det bara att sätta sig på sin kammare och plocka ut godbitarna. Som vanligt är det mycket givande att få träffa partikamrater från andra håll i landet och höra vilja möjligheter och problem som de upplever i sin vardag.


Igår var det sedan dags för kyrkoval. Själv kandiderar jag på Borgerlig Samlings lista i valet till kyrkorådet i Birgittaförsamlingen i Kalmar (församlingsnamnet har inget med min fru att göra för övrigt). Det var stundtals långa köer till valurnorna trots ett valdeltagande som inte skiljde sig nämnvärt mot tidigare. Kanske var öppettiderna i vallokalerna något snävt satta. Mitt kyrkliga engagemang har vuxit först under senare år. Debatten om de politiska partiernas medverkan i kyrkovalet har stundtals varit intensiv. I det sammanhanget bör man notera att Folkpartiet inte agerar i partinamnet utan under "Folkpartister i Svenska Kyrkan" (FISK). Partiet lägger därmed inte några synpunkter på hur kyrkan ska styras. Däremot har självklart enskilda medlemmar rätt att engagera sig. I det sammanhanget visar t ex Sverigedemokraterna ingen tveksamhet utan ger sig frejdigt in i valrörelsen. Socialdemokraterna har också utmärkt sig genom Jonas Hellberg som tyckte att prästerna inom Svenska Kyrkan skulle hålla tyst i kyrkovalet. Självklart har alla medborgare rätt att säga vad man tycker. Vilken rätt Hellberg har att sätta munkavel på folk vet jag inte. Måhända kan det vara ett vanligt arbetssätt hos vissa politiska partier. Vad vet jag?


I förra veckan presenterade tidningen Barometern-OT en redovisning av svar på olika frågeställningar som ställdes till politiker i landsting och kommuner. Tyvärr hittar jag inte materialet ute på nätet utan får referera till det. Vänsterpartiets nya gruppledare??? Tomas Markljung konstaterade att den viktigaste frågan i landstinget inför valet 2010 är att det "fortfarande är lättare att få bra vård om man är rik än om man är fattig". Har Markljung inte förstått att hans parti sitter i majoritet i landstinget? Han har ju själv varit med och chockhöjt både patientavgifterna och avgifterna för hjälpmedel, något som slagit hårt mot de sämst ställda i en för övrigt till stor del skattefinansierad verksamhet. Ett självmål kanske eller rent av nytt skott i foten?

Några dagar tidigare fick de ledande kommunpolitikerna också svara på ett antal frågor. Då fortsatte sverigedemokraten Thoralf Alfsson sin martyrresa. Att tycka synd om sig själv och sitt parti verkar nämligen vara hans favoritsysselsättning. På frågan "Vad har varit bäst under mandatperioden?" svarade han "att vi skapat uppmärksamhet för vår politik trots uteblivet stöd". När det handlar om vad som varit sämst säger han "vi har blivit utestängda från alla nämnder". Strategin att locka fram sympatier genom att i alla sammanhang framställa sig och partiet som orättvist behandlade är tydlig.

Avslutningsvis gläds jag med Åtvidabergs FF. Ny seger igår borta mot Sundsvall med 2-1 och det alla inte vågat tala om kan bli verklighet. Allsvenskan kan nog ses både som ett hot och en möjlighet för en småklubb men visst är alltid strävan att spela i den högsta divisionen. Vi får se vad som händer i de avslutande omgångarna i superettan men visst är det spännande. Kan förresten notera att matchen GIF Sundsvall-Åtvidaberg i superettan sågs av 5 006 personer medan publiksiffran i det allsvenska mötet mellan guldkandidaten Kalmar FF och Örebro SK var 4 678 åskådare.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]