tisdag, juli 14, 2009

 

Sämst i landet på organdonation

Enligt en undersökning gjord av Donationsrådet så är Landstinget i Kalmar län sämst i landet på att identifiera möjliga organdonatorer och genomföra donationer. Förra året identifierades inte en enda möjlig donator och de senaste tre åren har ingen organdonation genomförts i länet.
Landstingets bottenplacering är knappast smickrande. Från politiskt håll måste vi se över anledningarna till detta. Det handlar ofta om att kunna erbjuda patienter snabb hjälp och då måste vi både kunna hitta organdonatorer och inom vissa områden även kunna genomföra själva organdonationen. Ytterst handlar det förstås om patientsäkerhet och att vi inte ska genomföra ingrepp som vi saknar kompetens att göra. Det borde ändå finnas möjligheter att inom vissa områden förbättra verksamheten.

Landstinget behöver ta fram en plan för hur verksamheten kan genomföras bl a i form av ökade utbildningsinsatser för vårdpersonalen. Likaså bör Landstinget i Kalmar län i samverkan med Socialstyrelsen genomföra en ny informationskampanj för att hitta fler organdonatorer i Kalmar län. Genom att erbjuda patienter ett nytt organ kan många återfå chansen till fortsatt liv. Här kan vi inte bara förlita oss på andra utan måsta ta vår del av ansvaret. Som politiker kan vi föregå som goda exempel genom att t ex anmäla oss till Socialstyrelsens register för organdonation.

Etiketter: , ,


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]