onsdag, juni 24, 2009

 

Hur ska pengarna räcka?

Per Borg har skrivit en ESO-rapport med namnet "Välfärdens långsiktiga finansiering". Med anledning av rapporten hade Per också en debattartikel i Dagens Nyheter där han menade att skatteökningar inte skulle klara de framtida finansieringskraven av vår välfärd, t ex äldreomsorg, skola och sjukvård, Vi kommer istället att tvingas betala en större del direkt ur egen plånbok i form av ökade avgifter enligt Borg. Om vi genom skatteintäkter ska klara de framtida kraven så behöver kommunalskatten (inkl landstingsskatten) höjas med 11 procentenheter fram till 2030. Totalt saknas ca 150 miljarder kronor påstår Borg, som för övrigt tidigare varit statsseketerare åt den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

Sveriges Radio Kalmar bjöd av denna anledning in mig och Anders Henriksson (S), som är landstingsstyrelsens ordförande, för att kommentera Per Borgs rapport utifrån ett landstingsperspektiv. Henriksson som helt nyligen chockhöjt patientavgifterna och avgifterna för hjälpmedel i landstinget slog fast att avgiftshöjningar inte var en framkomlig väg att finansiera farmtida ekonomiska behov i landstinget. Jag anade självklart en stor portion dubbelmoral. Istället skulle skattehöjningar stå för finansieringen. Nu vet vi alltså vad som väntar vid en valseger nästa år. Själv menade jag att det minst lika mycket handlar om hur man använder de befintliga resurserna inom hälso- och sjukvården. Vi har t ex kvalitetskostnadsbrister som motsvarar 20-40 % av hela budgetomslutningen enligt flera utredningar samtidigt som 10 % av alla inneliggande patienter drabbats av vårdrelaterade infektioner. Till detta ska läggas att många äldre får sjukdomar p g a felaktigt använda eller för många läkemedel. Vi står självklart inför en enorm utmaning att få våra resurser att räcka till men så länge vi inte använder de resurser som redan finns på bästa sätt kan vi inte ropa efter skattehöjningar. När dessa möjligheter är uttömda får vi titta på andra lösningar, men först då.

Här kan du höra Sveriges Radio Kalmars intervju med Per Borg. Här kan du höra mina och Anders Henrikssons kommentarer.

Etiketter: ,


Kommentarer:
Hej Pierre och grattis i efterskott. Kan man kalla dig gubbe nu? Nä skämt åsido.
Det Anders och vi socialdemokrater pekar på är att det fanns 80miljarder mer i statskassan innan ni kom till makten. De kan man återställa.Vi anser också att staten bör skjuta till mer pengar till kommuner och landsting. Du sa inte emot Anders i radion igår så vi verkar ense på denna punkt.

Ha en trevlig sommar
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]