torsdag, juni 07, 2007

 

Tack Povel Ramel

"Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet trist varar länge
men underbart är kort
alldeles för kort..."
En av de allra största inom svensk musik, Povel Ramel, gick bort i helgen. Povel har alltid funnits i mitt liv. Hans underbara ordlekar och underfundiga skämt har fascinerat mig så länge jag kan minnas. En av hans komiska särarter var att han aldrig drev med andra utan hade en ödmjuk och mänsklig humor som ingen behövde ta illa vid sig av. Det skiljde honom från flertalet nutida komiker som mest skämtar på andras människors bekostnad. Nej, Povel kunde skapa på egen hand, han behövde ingen att förlöjliga. Han gjorde inte bara humoristiska texter utan också finstämda som "Följ mig bortåt vägen" och just "Underbart är kort" som jag återger ytterligare några rader från.
"och likaså en enda gång du möter
just den vän du behöver
så grip din chans
men fort innan den flyr bort
underbart är kort
alldeles för kort"
Att välja något ur hans mer humoristiska verk är nästan omöjligt. Det ena slår det andra men ett stycke ur "Grisälven", Povels egen tolkning av "Nidälven" får fungera som ett bra exempel.
"I gasmask satt vi och kysste varann
just bredvid hålet där morfar försvann.
Näsorna droppa' och ögonen rann
allt blev en del av själva
älven"
Nu hoppas jag att SVT uppmärksammar Povel Ramel genom att visa revyer, filmer och TV-serier. Det ser jag fram emot och det är Povel verkligen värd som en sista hyllning.
Det du gjort inom musiken kommer alltid att leva kvar. Det är tidlöst. Povel Ramel blev 85 år och för att travestera hans ovan nämnda text så kanske man skulle kunna säga "Underbart blev långt". Tack Povel Ramel för att du förgyllt våra liv. Vi kommer alltid att minnas dig.

Kommentarer:
Ja, Povel var suverän, men ingen lever ju för evigt. På ett sätt känns det skönt att Kjell E har fått en kompis däruppe nu. De har det säkert jättetrevligt bland molnen.
;-)
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]